tisdag 26 december 2017

2018-års tomatplanering pågår!


Även om jag redan under hösten börjar skissa på vilka tomater som ska sås nästkommande säsong är det alltid under mellandagarna som det börjar bli allvar. Blodigt allvar kan en säga om en har varit med några gånger. Det är svettigt, vissa år är gråten i halsen och ögonen fuktiga men allra oftast är det en helt underbar och pirrig känsla!

Att sätta ihop listan


Det är nu under mellandagarna jag sätter ihop listan, den faktiska listan på vilka tomater som ska odlas under kommande odlingssäsong. Jag har under hösten skrivit upp sorter på alla möjliga ställen, nu samlar jag ihop mina kom-ihåg-lappar och...

Det är nu jag inser att jag inte får plats med alla jag hade drömt om och tänkt odla. Att jag har tomathybris och känner en sorg för de som inte ens kommer med på första listan. Uppenbarligen görs denna lista om flera gånger för att reducera antalet sorter. Ibland försvåras det av att jag även lägger till...

Det är nu jag inser att alla beställda påsar med tomatfrön faktiskt inte kommer att odlas eftersom jag inte får plats... Som landar i lådan "tomatsådder näst nästkommande år"...

Det är nu jag inser att jag aldrig skulle vilja leva utan tomatodling och kanske framförallt planeringen av tomatodlingen. Det är något alldeles speciellt som är svårt att sätta ord på och jag måste nog påstå att den behöver upplevas!

Årets tomater blir uppdelad i tre projekt;
  • att odla tidigt och sent några stycken för att få tillgång till färska tomater
  • att odla favoriterna av så kallade vintertomater för senare skörd
  • att odla i Glädjehuset som "vanligt" samt några på friland 

Att odla tidigt och sent 

För att få tomater så tidigt som möjligt och utan tomatplantor att ta sticklingar från så sår jag några få tomater under januari. Normalt sår jag de flesta tomater i början av mars och rekommenderar inte att så för tidigt då tomaterna blir bara rangliga och otympliga innan de kan odlas ute eller i växthus. Jo förstås, har en varmväxthus med belysning så finns inte så stora hinder men hur många av oss har det?

Mina tidiga tomater kommer först att husera i Vita huset, mitt lilla "potting shed" ett så kallat odlingshus som jag har på tomten. Här kommer jag för tredje året dra upp både chili och tomater. När det sedan blir något varmare får tomatplantorna flytta ut i krukor till gamla Glädjehuset och må gott där. 

Jag hade tänkt spara några plantor i höstas för att ta sticklingar till tidiga tomater.
Tyvärr är tid ibland en bristvara och jag hann liksom inte med. De ska ju skötas också.  Tanken är att göra som min odlarvän och takodlande tomatvän Farbror grön, se här hans instruktion av Sticklingsförökning av tomater.  Jag har provat detta tidigare och det fungerar faktiskt alldeles utmärkt. 


Att odla vintertomater

Jag har odlat vintertomater i flera år nu och i år gjorde jag även utvärdering av alla sorter som jag har odlat. I år kommer jag odla maximalt fem sorter, kanske färre men fler plantor. Det handlar om utrymme så klart, dessa slåss ju mot de vanliga tomaterna och samma utrymme. 

Att odla vintertomater är ungefär som att odla vanliga tomater. Det som skiljer dem åt är att i slutet av säsong ska de ha det lite torrftigt... De kommer ursprungligen från kargt område där de inte har tillgång till bördig jord samt vatten. Så i slutet av säsongen ska de inte ha så mycket vatten utan få lida lite så får de mycket smak. #tipsfråncoachen



Att odla i Glädjehuset 

Glädjehuset står ju för huvudodlingarna av tomater! Ett kretsloppshus som är hjärtat i köksträdgården, och vi har nyligen byggt ett nytt Glädjehus. Det gamla originalet står kvar men har blev i somras ett umgängeshus, en plats att njuta på. Det nya Glädjehuset har samma funktion och ungefär samma konstruktion. Här kan du läsa mer om Glädjehuset om du önskar. Det är inte helt uppdaterat men i huvudsak är det rätt information vad Glädjehuset är. 

I år kommer jag ha några enstaka F1:or, ja det är sant. Även om jag oftast och mest odlar kulturarvsorter så kommer jag även ha några hybrider. Det blir många bifftomater som vanligt men även plommontomater, körsbärstomater och helt vanliga röda goda tomater. 

Svårigheten i år är att välja bort gamla trygga goa favoriter till förmån för många nykomlingar. Ungefär hälften / hälften är tanken. Oftast har jag bara 5-10 nykomlingar men i år har jag inte kunnat hålla mig utan det är fler. Frågan är bara vilka gamla favoriter ska jag välja bort? 


Listan

När den kompletta listan är färdig återkommer jag med den. Den ska nog behandlas några gånger till innan den är redo för allmän publicering. Frågan är om den blir färdig... 


Mer tomater till folket och må tomatgudarna vara med er! 
Gott nytt 2018! //Bondjäntan




2 kommentarer:

  1. Känner igen det där planerandet. Oavsett yta att odla på så vill man ha nytt och så vill man ha sina favoriter. Ska bli spännande att se din lista - lägg ut den även om du kommer ändra;) Själv tänkte jag släppa ut nästan alla mina tomater på friland i år. Det får ju liksom inte plats i drivhuset. Skriv gärna lite om erfarenhet av sorter som står på friland. Jag kommer testa ett gäng busktomater där!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Händigakvinna!
      Tack för respons! Självklart kommer jag lägga ut listan, den kommer snart. Och ja, troligen kommer den ändras även efter att jag har lagt ut den. Det får va så tänker jag.

      Jag ska försöka så småningom få till lite inlägg om odling på friland och sorter. I try! Kram /Johnna AKA Bondjäntan

      Radera