söndag 4 mars 2018

Att tänka på vid tomatsådd



Att dra upp tomatplantor kan bli en hel vetenskap om en lyssnar på allas "to-dos" och alla "no-nos". Jag ser många olika förslag på hur en ska så och hur en ska få starka plantor men om sanningen ska fram så kan en med ganska små medel få superfina tomatplantor utan en massa "extra allt". 

För att få friska och fina plantor så är det enligt min mening temperatur och ljus grundläggande tillsammans med näring. Lite som för oss människor faktiskt, det finns några saker en behöver uppfylla för att få god hälsa sedan kan en krydda tillvaron med massor av ting! 

Tomatplantor kan du så i nästan vilket kärl som helst om det har avrinningsförmåga. Mjölkförpackningar, smöraskar, planteringskrukor och såbrätten är bra möjliga såkärl för tomater. Jag har använt det mesta och det blir lika plantor i vad som. 

Oftast pratar jag om att tillverka sin egen jord och att det är viktigt att vi tar hand om växtligheten så att det kan blir ny näringsrik jord. Till mina tomatsådder köper jag faktiskt jord! Du behöver inte ha såjord och planteringjord men jag brukar välja att ha både och. Jag fyller hälften av kärlet med planteringjord och sedan fyller jag på med såjord samt toppar med såjord över tomatfröna. Detta är en metod för att slippa plantera om tomaterna på en gång så jag spar lite tid och arbetskraft. Tomaterna behöver näring när de börjar växa och i såjorden finns minimalt med näring. 

Jag trycker till jorden i "krukan" lite lätt och vattnar innan jag sår. En kan använda handflatan, ett redskap som passar typ en flaska eller faktiskt en stamp. En liten bit hyvlad plank och ett handtag så har du en så kallad stamp. Jag återkommer till det i ett annat inlägg om praktiska redskap. 



Sedan lägger jag tomatfrön på jorden och täcker med lite såjord och vattnar lite lätt. För att öka fuktigheten kan du täcka med plastfolie lite löst eller ha en plastkåpa avsedd för sådder men det är inget måste. Glöm inte att märka dina sådder för min erfarenhet är att det glöms bort vad som är vad. Använd hemmagjorda eller köpta etiketter eller en skriven "karta". Om du till exempel sår i pluggbrätten kan du ha ritat upp brätten och skriva upp vad som är sått i vilken plugg.  

För att tomatplantorna ska växa sig fina och knubbiga och inte blir rangliga behöver en kunna reglera ljus och temperatur. Om ljuset inte är tillräckligt drar plantorna iväg för att söka sig efter ljuset. Dagsljuset fram till ungefär av mitten av mars är inte tillräckligt för att dra upp tomatplantor inomhus. Det kan du reglera med extra belysning om du önskar odla tidigare under säsongen. Dock ska sägas att även när det finns lite mer dagsljus är det bra med extra belysning. Cirka 12 timmar extraljus på ett dygn är gott nog, jag brukar ha runt 14 timmar.

Det behöver inte vara fina växtlampor för att dra upp lite tomatplantor inomhus. Det räcker faktiskt med enklaste lysröret för att få den önskade effekten av ljustillskott till plantan. Här kan men verkligen nörda in om en önskar med olika watt och lumen, samt olika färger på ljus men det är verkligen inte nödvändigt. Här har jag tidigare skrivit om hur jag använder odlingshyllor för att förså om du är intresserad. 

Om du inte har tillgång till extra belysning och vill så tomater så rekommenderar de flesta experter att en ska vänta tills dagsljuset är stort. Cirka 8 veckor innan utplantering bör en så sägs det och då behöver du ha ganska bra koll på när det är lämpligt att flytta ut plantorna beroende på var du bor. Tomater tål inte frost så de så kallade järnnätterna bör ha passerat om du ska odla utomhus. 

Sedan har vi temperatur, som kan vara lite mer knepigt. Tomater vill ha 22-25 grader vid sådd för att gro. Om du har det svalt inomhus kan du ställa sådden på värmegolv eller element, på pannan i pannrumet eller annat varmt ställe om du saknar värmematta. Efter att tomatfröet har grott och det har kommit upp en liten "pinne" med hjärtblad så mår tomaten bäst av få något lägre temperatur. Cirka 17-18 grader om växten har tillräckligt med dagsljus. Under 15 grader slutar tomatplantan att utvecklas och under 10 grader stannar den i tillväxten. Det betyder att du kan laborera med ljus och värme lite granna om så önskas. Rusar plantorna i väg kan du alltså sänka temperaturen runt dem, det vill säga flytta till svalare plats. 



När tomatplantorna har fått hjärtbladen och några extra blad är det dags att skola om. Ibland har en lite för bråttom och ska pilla på dem direkt när de har kommit upp men de är ganska ömtåliga så vänta lite, som sagt, tills de har några bladpar. Vid omskolning använder jag rosjord med gott resultat till tomater, chili, kronärtskocka eftersom den har bra näringsinnehåll. 

På bilden ser du i bakgrunden tomatplantor som har dragit iväg och är lite rangliga, inte alls stabila plantor som jag önskar. Ibland får jag inte till värme och ljus utan faktiskt får rangliga plantor, ingen fara på taket egentligen. Händer detta planterar jag dem djupt i omplanteringen så att största delen av stjälken hamnar i jorden. Det bildas nya rötter på stjälken som är under jorden. 

Vattna tomatplantorna med jämna mellanrum. Får du ohyra behöver du hantera det eftersom tomatplantorna i ungt stadie inte har så mycket motståndskraft. Särskilt om du får sorgmygg eftersom sorgmyggslarver äter på tomtplatnornas rötter. Här kan du läsa mer om hur du kan hantera sorgmygg ifall dina tomatplantor skulle drabbas. 

Kort repetition:

  • sådd vid 22-25°C, i såjord och eventuellt planteringsjord
  • extra ljus dagtid, 12-14 h, annars senare sådd
  • temperatursänkning till ca 18° C när tomatplantorna är uppe, beroende på ljuset
  • vattna med jämna mellanrum
  • plantera om när hjärtblad + några blad har bildats



Och så glöm inte att prata med dina tomatplantor 
så blir de extra glada! 

🍅 🍅 🍅

Jag kommer även skriva om hur du sköter om dina tomatplantor och gödslar dem, lite om hur du flyttar ut dina plantor, det vill säga avhärdning, kanske även tjyva eller inte tjyva sina tomater... ja en hel serie under våren för att inspirera och ge möjlighet till så goda odlingsresultat som möjligt! 

//Johnna a.k.a Bondjäntan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar